Заявка за нова разделителна линия в управляващата коалиция. Този път причината е преразпределение на местата в няколко парламентарни комисии, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Ако трябва да говорим за справедливост, има само един подходящ начин да направим разпределението - да направим нова работна група и ако сме съгласни, че правилата трябва да бъдат променени", обясни Андрей Гюров.

С уроци по математика започна днешният пленарен ден. От "Има такъв народ" сметнаха, че са ощетени в 4 от големите комисии - по правни въпроси, бюджет и финанси, социалната комисия и тази по околна среда, където трябвало да имат по двама души.

От "Продължаваме промяната" и БСП изразиха несъгласие и осъдиха твърденията им остро с мотива, че местата се разпределят на база резултатите от последните парламентарни избори.

Още по темата
От опозицията поискаха още места, чуха се и призиви за написване на нови правила.

"Ние имахме право на 10 народни представители, в момента имаме осем. По същия начин би трябвало да бъде съотношението на БСП. Те обаче имат 12 народни представители, трябва да имат 10. "Демократична България" трябва да имат 6, а имат 8. ДПС са ощетени, ГЕРБ също са ощетени. Най-привилегировани са ДБ", заяви Ива Митева от ИТН.

Това не се хареса на партньорите им от БСП.

"За това, че имат човек и осем повече във всички комисии, колегата в комисията по жалбите на гражданите се отказва в този момент. Няма как БСП в правна комисия, където има 2,6,няма как да разделим Крум Зарков на две", отвърна Георги Свиленски от БСП.


"Ако сме стигнали до една формула, по-разумно е да я преразгледаме цялата. Главният недостатък е, че нарушихме правния принцип опозицията да има достатъчно места в коалицията", коментира Христо Иванов.
Затова сметката наново започнаха от "Продължаваме промяната" и предложиха изработването на нови правила. Подкрепиха ги от ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase