Снимка: БГНЕС

Ако управляващите не приемат противоконституционни актове, почиват, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя коментира, че вчера още с постъпване на жалбата на ГЕРБ срещу решението на НС за плащането на половината от парите на пътните фирми, КС образувано дело т. е.КС намира основание за образуване на производство.

„Стана практика управляващото мнозинство да не се зачита Правилника на НС, нито българското законодателство, нито Конституцията. Ежедневно има грубо погазване на правовия ред, на парламентарната практика“, посочи Атанасова.

Вчера Конституционният съд образува дело по искане на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС за установяване на противоконституционност на разпоредбите на Решение на Народното събрание за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20.04.2022 г.

Парламентът разреши в края на април на АПИ да заплати само половината от дължимите суми на пътните строители.

Според решението останалите 50 процента трябва да се извършват след решение на Народното събрание, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Радомир Чолаков коментира, че с това решение на НС се нарушава принципа за разделение на властите.

„Парламентът няма право да разглежда договори“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase