fallback

"Най-жалкото е, че българското правителство не може да осъзнае, че сме на прага на продоволствена криза. За 2 месеца не са предприети никакви мерки. Правителството беше решило да купи зърно от стара реколта, аз бях против това, след един месец започва жътвата, не е купен и 1 кг.
Oще по темата
Държавата може да създаде спънки, но не може да ограничи износа", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред Bulgaria ON AIR.

Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата. От днес вече трудно се намира хляба на цена под 2 лв.

Той е категоричен, че никой производител няма да се съгласи да продаде на държавата зърното си на цена от 600 лв., след като на пристанището в Бургас пшеницата се товари на 670 лв. на тон.

"Очакваната нова реколта зърно е около 7 млн. тона. Вероятно 5-6 тона ще бъдат изнесени и догодина по това време България може да изпитва недостиг", прогнозира Дикме.

Според него държавата не може да си позволи да изкупи и съхранява зърното на складове, защото няма такива. Затова препоръча изкупуване и плащане на наем на зърнопроизводителите, които да го съхраняват.

Дикме очаква хлябът да продължи да поскъпва.

"Цената на килограм хляб няма да бъде под 3 лв. Очаквам скоро да има увеличение на цената и последващо увеличение. Но зърнопроизводителите нямат вина, те не са спекуланти. Те миналата година торяха с торове за 500 лв. на тон, сега - с 2000 лв., горивото от 1,50 лв. вече е 3,50. Себестойността е различна", заяви бившият земеделски министър.

И препоръча на управляващите да помогнат адекватно на социално слабите.

"За богатия и 20 лв. да стане хлябът, няма да му е проблем, но за бедния хляб от 3 лв. и кисело мляко от 2 лв. ще е проблем. В бюджета има много повече приходи от ДДС. От всяка бутилка олио хазната прибира по 1 лв. Пари има, държавата трябва да знае как да ги разпредели правилно", подчерта Дикме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Арести за спекуланти

преди 1 година

Бюджета издържа над 100 000 служители по сигурноста вкл в ДАНС,НСО,ГДБОП,МВР,Данъчна полиция.... ДА ДОКЛАДВАТ КОИ Организирани престъпници ограбват милиарди от народа чрез нагло високи цени на горивата и тока.Така наречените БОРСОВИ Играчи се знаят перфектно ,следят ги поименно..Плащали за "СПОКОЙСТвие " вкл на новоподставени на власт ..Службите да започната да работят чакат ни фалити на десетки хиляди ..

30

Б.Б.

преди 1 година

Хлябът няма да поскъпне, нито горивата, защото нацията се вдига на протести срещу предателите.Не може да се купува газ от Русия, но може да се купува от друга страна, която е купила руски газ!?Ето затова ще има съд и затвор за управляващите.

29

Зърнар

преди 1 година

Да ви обясня простичко. Зърното е световна борсова стока. В България или Аржентина цената му е една и съща. Не мен не ми дреме, че българин или чилиец са гладували. Земята си е моя, тракторите и комбайните също. Плащам си акцизите и данъците, плащам си торовете и горивата!

fallback