Снимка: БГНЕС

"Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на правителството по отношение на Украйна, щях да бъда съкрушен и да кажа, че в един исторически момент, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата,  България беше абсолютно от грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки. В последните 2 дни нещо им стана на управляващите и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено за държавата".

Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., пред bTV.

"Случилото се с газа е шанс за България да въведе мащабна програма за енергийна ефективност, за въобновяеми източници, за да се отървем от руския газ, който хем е скъп, хем е непредсказуем и е оръжие. И в крайна сметка да дръпнем напред в своята интеграция с демократичния свят", категоричен бе той.

"Верният ни ход е да подкрепяме Украйна по всички възможни начини, да бъдем достоен член на НАТО, бързичко да се засилим в посоката към Еврозоната, а управляващите да се кротнат и да станат малко по-демократични, малко по мъдри, да търсят подкрепа за стратегическите приоритети на България", добави още Плевнелиев.

"Когато станах президент преди 10 години започнахме от "големия шлем" на Първанов, заменихме го с 3 смислени проекта за бългтарската енергетика, наляхме милиарди в енергийната ефективност така че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 процента. Управляващите спряха тази програма. През 2012 г. имахме една входна точка за диверсификацията, сега са 7, сега компресорите бълват във всички посоки, а не само от Русия навън. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от БСП правителство - на Орешарски - спомнете си, че "Южен поток беше замислен с 51 процента руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа, наречена "Балкански поток", която днес спасява България. От тях около 500 милиона са компресори. И това е добра сделка - получили сме възращаемост от 700 милиона лева за 3 години. Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли когато е инвестирал в тази мрежа така, че днес да кажем - можем и без "Газпром", или Радев, Йотова, БСП, "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който многократно наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е руски - Радев", запита президентът.

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водят хората. Те им казват кое е правилно и кое - не. И този измислен неутралитет, зад който застава Радев, всъщност е покана за национална катастрофа. Дава ли си държавният глава, че ако Путин бързо смачка украинците, ние можем да сме следващите", изрази убеждението си  Плевнелиев. И обяви за правилна позицията да се отиде в Киев: Посланията от Зеленски и Петков бяха хубави и слава Богу, че в последните 2 дни има някакво преориентиране на управляващите, някакъв свеж полъх. Оставете Радев да си гледа социологическия проучвания и да си мисли за рейтинга. Ако голяма част от неговите идеи се реализират, държавата щеше да потъне в небитието на преферията някъде.".

"Време е за отговорни исторически решения, трябва да бъдем на висотата на носенето на отговорност, рейтингът няма значение за един политик. Президентът Радев пося и семето на популизма, освен русофилството", сподели той.

 

Коментари Напиши коментар

179

Анонимен

преди 10 месеца

Защо?

178

Даскала

преди 10 месеца

От тоя комсомолски кадър само глупотевини излизат!А като ти хлопне дядо Иван на вратата къде ще бягаш , а тарикат?

177

Хах

преди 10 месеца

Пастирката пак ръси мозък, който няма! От тук нататък цената на газа само ще расте драги ми смехутко, няма да намалява. Това не е диверсификация, това е ново газово робство, поне за БГ ще е така.Ибпо добре се скрий никой не ти иска мнението.