Снимка: БГНЕС

"Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на правителството по отношение на Украйна, щях да бъда съкрушен и да кажа, че в един исторически момент, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата,  България беше абсолютно от грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки. В последните 2 дни нещо им стана на управляващите и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено за държавата".

Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., пред bTV.

"Случилото се с газа е шанс за България да въведе мащабна програма за енергийна ефективност, за въобновяеми източници, за да се отървем от руския газ, който хем е скъп, хем е непредсказуем и е оръжие. И в крайна сметка да дръпнем напред в своята интеграция с демократичния свят", категоричен бе той.

"Верният ни ход е да подкрепяме Украйна по всички възможни начини, да бъдем достоен член на НАТО, бързичко да се засилим в посоката към Еврозоната, а управляващите да се кротнат и да станат малко по-демократични, малко по мъдри, да търсят подкрепа за стратегическите приоритети на България", добави още Плевнелиев.

"Когато станах президент преди 10 години започнахме от "големия шлем" на Първанов, заменихме го с 3 смислени проекта за бългтарската енергетика, наляхме милиарди в енергийната ефективност така че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 процента. Управляващите спряха тази програма. През 2012 г. имахме една входна точка за диверсификацията, сега са 7, сега компресорите бълват във всички посоки, а не само от Русия навън. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от БСП правителство - на Орешарски - спомнете си, че "Южен поток беше замислен с 51 процента руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа, наречена "Балкански поток", която днес спасява България. От тях около 500 милиона са компресори. И това е добра сделка - получили сме възращаемост от 700 милиона лева за 3 години. Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли когато е инвестирал в тази мрежа така, че днес да кажем - можем и без "Газпром", или Радев, Йотова, БСП, "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който многократно наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е руски - Радев", запита президентът.

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водят хората. Те им казват кое е правилно и кое - не. И този измислен неутралитет, зад който застава Радев, всъщност е покана за национална катастрофа. Дава ли си държавният глава, че ако Путин бързо смачка украинците, ние можем да сме следващите", изрази убеждението си  Плевнелиев. И обяви за правилна позицията да се отиде в Киев: Посланията от Зеленски и Петков бяха хубави и слава Богу, че в последните 2 дни има някакво преориентиране на управляващите, някакъв свеж полъх. Оставете Радев да си гледа социологическия проучвания и да си мисли за рейтинга. Ако голяма част от неговите идеи се реализират, държавата щеше да потъне в небитието на преферията някъде.".

"Време е за отговорни исторически решения, трябва да бъдем на висотата на носенето на отговорност, рейтингът няма значение за един политик. Президентът Радев пося и семето на популизма, освен русофилството", сподели той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase