Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков съобщи, ПП е взела решение като партия, че ще гласува в парламента за изпращането на  военно- техническа помощ за Украйна

„Отговорът трябва да е на цяла Европа, никой да не си мисли че България е сама, България е част от европейското семейство и ПП реши, че като партия ще подкрепим военно- техническа помощ за Украйна и това е нашето истинско желание като партия и така ще гласуваме в НС следващата седмица“, каза той.  

Финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев коментира за спрените доставки от „Газпром“, че това е  безпрецедентна икономическа агресия спрямо България.

„Страната ни беше поставена в списъка на вражеска страна, руската посланичка си позволи недопустим изказвания и въпреки е България не е изпратила оръжия към Украйна, това се случва“, коментира той.  

„Трябва да се върнем назад в историята. По време на Втората световна война СССР обявява война на България и влиза тук с армия и изнася от България 162 завода“, коментира Василев.

„Политиката да се преструваме, че няма агресор не работи, ние не търсим конфликт, не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посреще и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на всеки агресор независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да прави, да се опитва да ни насилва, да ни изнудва, приключи“, отсече той.  

По думите му в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора.

„Това трябва да  е ясно, защото в този конфликт това, което ние виждаме е много ясна позиция- от една страна държавите сами да определят как да живеят, как да се управляват, в какви блокове да участват и как да си уреждат живота на гражданите от другата страна на конфликта живее цялата концепция за велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци на тези влияния. България не е и няма да е васален придатък на който и да е. Позицията на Румен Радев, че като даваме оръжия участваме в конфликта, е позорна, защото в нея имплицитно стои позицията че Русия ще победи в този конфликт и е добре тя да победи“, скочи Василев.

„Аз смятам, че Украйна ще победи, защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат васални придатъци, което това правителство няма да допусне“, закани се министърът. 

Според премиера Кирил Петков има вътрешни сили в страната, които работят за руските сили.

„Само за няколко месеца хванахме много хора, за съжаление това са само част от хората, но тези групи ще бъдат идентифицирани“, коментира той.

„Коалицията е от четири партии с много различни идеологии, но до този момент успяваме, да, със скандали, с кризи, с различни виждания, с различни начини на комуникации, но до този момент успяваме да напреднем. Важното е да имаме уважение един към друг коалиционните партньори, да уважаваме различните си интереси и да търсим националния интерес, който защитаваме“, посочи Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase