Снимка: БГНЕС

Началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова заяви, че изявлението на Русия за спасяването на моряците от "Царевна" не почива на истински факти и информация.

"Сами можете да си отговорите фалшива новина ли е, провокация ли е. Важното е че правителството през цялото време работеше активно и подкрепяше спасителната операция. Заради тяхната собствена безопасност, заради това те да бъдат емоционално и психически стабилни в този момент, не цялата информация е била предоставяна, съответно те няма как да уведомят техните близки. Но правителството през цялото време работеше", заяви Бориславова пред NOVA.

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Москва заяви, че моряците ни са спасени от руските и донецките сили. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома. И докато очакваме моряците ни да се приберат на родна земя се появи изявление на говорителката на външното министерство на Русия. В него говорителят на ведомството Мария Захарова каза, че България наказва тези, които са спасили моряците, а поддържа украинците, които са изложили на риск живота и здравето им. Според Захарова, семействата на моряците би трябвало да са благодарни на Русия и да питат управляващите - защо политиката на страната ни в момента е такава.

Зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов пък опроверка по БНТ, че това, което се е появило в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно, но Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците.

Има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, категоричен бе той.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб - "Рожен", тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски.

Трудно е да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия, каза още зам-министърът. Той коментира и потъването на военния крайцер "Москва".

"Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase