Снимка: БГНЕС
fallback

Изборът на нов управител на БНБ изостри напрежението в пленарната зала между партньорите в управляващата коалиция ИТН и БСП.

За поста остана само един кандидат – Любомир Каримански, който е номиниран от ИТН, след като другият претендент Андрей Гюров, излъчен от ПП, се оттегли от надпреварата.

Три от партиите в коалицията – ПП, БСП и ДБ не подкрепят Каримански. От ИТН обаче категорично отказаха да оттеглят номинацията му и днес изборът дали той е новият гуверньор на централния трезор е в ръцете на опозицията.

Според председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски явно има договорка между ИТН и ГЕРБ за подкрепата на Каримански.

"Сега ще подкрепите кандидата на ПГ на партията, която ви нарече "джипко бибитко" и това трябва да го обясните на вашите избиратели", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

"Излезте и кажете: "Подкрепяме Каримански, защото първо, второ, пето и ще получим първо, второто, пето", призова той.

Тошко Йорданов от ИТН категорично отрече да има каквито и да било договорки.

"В момента сме в интересна ситуация. От управляващата коалиция се набутахме сами в тази ситуация и никой от опозицията не ни е виновен. В момента от ДБ си мерят приказките, единственият който си позволи да говори тъпотии беше представител на БСП с намеци за сделка от ИТН и опозиция, а това са долни и отвратителни лъжи", скочи той.

"Питам ви вие на какво основание няма да подкрепите представител на управляващата коалиция, шеф на бюджетната комисия", обърна се той към социалистите.

"Нека да внимаваме какви ги говорим като представители на коалицията и да не ме предизвиквате, че като си знам голяма уста не само, че ще ме глобят, а може да стане и по-лошо", закани се Йорданов.

Свиленски му отговори, че мотивът на БСП да не подкрепи Каримански е коалиционното споразумение, в което е записано, че при такива решения трябва да има единна кандидатура.

"Задал съм един единствен въпрос и той е защо ГЕРБ ще подкрепят Каримански, защото не чух мотиви. Не съм говорил за качествата на Каримански", посочи той

"Г-н Свиленски, вие сте емблематичен представител на бившата БКП, настоящата социалистическа партия, защото не помните какво казвате преди 10 минути. А в коалиционното споразумение няма разписано споразумение за единна кандидатура, има разписано полагане на усилия за такава. Както и да гласува опозицията днес, никой от нас не може да й каже и копче, защото ни се докарахме до това дередже", заключи Йорданов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова призова управляващите да отговорят на няколко въпроса.

"Първият е по отношение на това стана ли ясно кой и защо притискаше кандидата Каримански да се откаже от тази надпревара в продължение на седмица, кога Рашков и неговото МВР ще открият кой изпрати заплашителен SMS на Каримански? Как и защо Гюров взе това лидерско решение, със заплаха ли, със SMS ли, с обещание за по-висок пост ли?", попита тя.

"Следващият въпрос е как вие цените морала, качествата, експертизата и възможностите на някой, който беше подкрепян от вас многократно за председател на бюджетната комисия. Това ще бъде върховна демонстрация, че коалицията не може да вземе нито едно решение в отговор на кризите, че резултатите са нула, става обаче кристално ясно, коалицията ви е пред разпад, тя дори е пред саморазпад", коментира Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Бай Кольо

преди 1 година

Абе младоци наивни,не разбрахте ли,че като вкарахте БСП в правителството - вкарахте вълка в кошарата.БСП няма да миряса докато не сложи свой човек на чело на БНБ.Трябва да се прикриват маса далавери с олигарсите.

30

ЧАПАЕВ

преди 2 години

МАЛКОТО ДПС - ИТН БЯХА НАПРАВО - НА -НА- НА- НАЙ -НА ВЪВ КОМБАЙНА...

29

Аз промяната

преди 2 години

До 28 ТЕЗИ *** и пэпъ доказаха че хем нестават хем са алчни хем саботират хем крадат хем лъжат Срутиха икономиката никакво развитие падение инфлация кризи висока смъртност спасители на моряците се оказаха днр а Киро лъже та се носи излезе лично да лъже този ли става е става за себе си все богат

fallback