Снимка: БГНЕС


Парламентът гледа реформата в спецправосъдието на второ четене. Промените в закона за съдебната власт влизат за окончателно обсъждане в пленарната зала. Поправките предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура.

Текстовете уреждат кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриването на специализираните звена, както и условията и реда за тяхното преназначаване. Кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората към ВСС се премахват.

Също така парламентът ще гласува проекторешението, с което АПИ да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Останалите 50% за строителния бранш ще бъдат изплатени след стриктни проверки, заяви премиерът Кирил Петков, както и последващо одобрение от страна на парламента, предава Bulgaria ON AIR.

В сряда пътно-строителните фирми протестираха с искане половината от дължимите от държавата суми за изграждането и ремонт на пътища да бъдат изплатени незабавно. Ако проекторешението бъде прието първоначалната сума, която ще бъде изплатена на строителния бранш, ще бъде от 600 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase