Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието осигурява безпрецедентна помощ за сектора. За целта държавата предоставя допълнителен ресурс от 182,5 милиона лева, коментира пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов. По думите му такъв ресурс не е отделян досега.

Той беше категоричен, че няма да подава оставка, както и неговите заместници, но определи протестите срещу него от страна на животновъдите като политически.

 "Политизацията на българското земеделие не е от полза на никого. Атаките срещу министерството са свързани с бившите управляващи и не могат да разклатят управлението. Ние имаме много задачи за подпомагане на българските фермери." - каза Иван Иванов.

Той отхвърли твърденията на протестиращите за 30% фалити в сектор животновъдство. Изтъкна, че напротив - тази година в министерството на земеделието има заявени по-голям брой животни в стопанствата, кандидатстващи за субсидия. Това, по думите на министър Иванов, значи, че секторът се развива.

 "Ако на протестиращите им бяха верни данните, щеше да има заявления за по-малко животни, а нямаше да растат. Фокусът ни е да подпомагаме малките и средни земеделци. Няма как помощта да е фокусирана върху 4-5 души." - заяви Иван Иванов.

Още по темата

България ще поиска от Европейската комисия да разработи нов механизъм за държавна помощ подобно на механизма за ковид помощта за земеделските стопани.

Иванов отрече твърденията за физическо спречкване между заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев като изтъкна, че подобна информация до него не е стигала.

 "Някои хора имат сериозно чувство за хумор. Подобни слухове означават, че си вършим работата." - каза Иванов.

В навечерието на предстоящите празници Българска агенция по безопасност на храните започна проверки в търговската мрежа за качеството, произхода и начина на съхранение на хранителните стоки.

Ще се следи дали предлаганото агнешко има необходимия печат - син цвят за месото с произход от България и червен цвят за произход, различен от българския; дали не се предлага размразено месо като охладено; дали яйцата имат необходимата маркировка за клас А и как се съхраняват; дали козунаците са правилно етикетирани.

Глобите за продажба на храни без редовни документи са между 4000лв. и 6000лв.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 месеца

Кирчо взимай си Кокорчи и бегайте в Канада,там е най-безопасно за вас.Поредните 8милярда дълг ,вие нормални ли сте и децата на вашите деца ще плащат некадърници...Оставка

15

анонимен

преди 5 месеца

"Министерството на земеделието осигурява безпрецедентна помощ за сектора"- гледам и не вярвам на очите си, и се чудя, къде е тази безпрецедентна помощ, при положение, че обсолютно всички субсидии са с намалена ставка, всички пари, дори и за КОВИД - мярката са значително намалени, в сравнение с миналата година и на фона на двойните и тройни цени на горива, торове, препарати и др. Или си мисля, че "безпрецедентната помощ " е за някои по специални от управляващите в момента.

14

балък

преди 5 месеца

Брех, сикажийчето неще да пущи кокало! Сладка лапаница е на държавната софра!