Снимка: НС

Правната комисия в НС обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Промените предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Срещу тази реформа вече се обяви главният прокурор Иван Гешев, който каза, че ще сезира Конституционния съд, ако промените се приемат окончателно.

Поправките в закона предвиждат и отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

Урежда се и кадровият статус на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване.

С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на ВСС да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности. Урежда се приключването на висящите съдебни производства при спазване на принципа за неизменност на съдебния състав, като се предвижда в случаите, когато е проведено закрито или разпоредително заседание, съдиите, които не са преназначени в Софийския градски съд, съответно в Софийския апелативен съд, да бъдат командировани за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase