Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на юни проектът за междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде завършен, увери премиерът Кирил Петков.

Той обясни, че всяка седмица има разговор с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

„В последните 3 месеца се извърши повече работа по този проект, отколкото през последните три години. За разлика от предишни правителства, ние минахме през цялото трасе, защото енергийната сигурност зависи от него“, каза Петков.

Още по темата
Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района. Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase