Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Премиерът Кирил Петков посрещна председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет. Лидерът на ЕК представи финализирания национален План за възстановяване и устойчивост.

България бе единствената държава в ЕС с неодобрен до този момент план. Той трябваше да бъде предаден миналата година по това време, но след първите парламентарни избори, беше многократно променян, прекрояван и отхвърлян от еврокомисарите.

Още по темата
"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията и промяната в България", подчерта в началото на съвместната пресконференция премиерът Петков.

"Благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е финализиран. Този план, който е в размер над 12 млрд. лв., е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира", отбеляза Петков по време на съвместната пресконференция с председателят на ЕК.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, както и предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент планът поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Премиерът Кирил Петков отбеляза още, че планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България.

"Днес Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване и развитие на България. Това е изключителен план", заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет.

Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност, заяви фон дер Лайен. По думите ѝ българският план отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвите също е много важна тема, отбеляза фон дер Лайен и подчерта широките антикорупционни мерки.

"Иновациите в Европа ще бъдат създадени тук, за сигурни технологии. Това е безценен актив във все по-бурен свят. Следващо поколение ЕС – това е големият План за възстановяване на обща стойност 800 млрд. евро, за да преустроим ЕС за следващите поколения", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Първата тема е за чиста енергия. Втората е дигитализацията. А третата са инвестициите, за да направим нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни“, посочи и тя и посочи, че днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост.

"Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем, колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници", посочи още Фон дер Лайен.

Тя ни благодари за подкрепата за украинските бежанци и припомни, че има европейски средства, с които да се подпомогнат страните, които приемат бягащите от войната.

"Искаме целият свят да даде обещание за солидарност към украинските бежанци. Това ще стане на онлайн събитие в събота с канадския премиер Джъстин Трюдо, обяви Урсула фон дер Лайен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар