Снимка: БГНЕС
fallback

"Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България", заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на участието си в Министерската среща в рамките на Берлинския процес и диалога по селскостопанска политика: Германия - Западни Балкани в Берлин, цитиран от пресслужбата на МЗ. Той допълни още, че българското правителство подкрепя и насърчава всички инициативи, които са в интерес на задълбочаване и засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство.

Министерската среща е под съвместното председателство на Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия и Постоянната работна група за регионално развитие на селските райони (SWG RRD), в която Министерството на земеделието на България има статут на наблюдател.

По време на срещата участващите министри и ръководители на делегации обсъдиха редица актуални теми за Европа и региона като последиците от пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна, и негативното им влияние върху селското стопанство.

"Продължаващото покачване на цените на горивата, електроенергията и суровините оказва пагубно влияние върху сектора и е необходимо предприемането на незабавни и решителни действия, както и да се търсят възможности за постигне на устойчива продоволствена сигурност", подчерта българският министър.

Беше коментирана също и Декларацията за Зеления дневен ред на Западните Балкани, подписана в София през 2020 г., която се фокусира върху зелените политики, опазването на околната среда, смекчаването на последиците от изменението на климата, устойчивите хранителни системи и не на последно място - увеличаване на конкурентоспособността и доходите на фермерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Банкя

преди 2 години

Ба скъпо аз си стегнах каруцата на прадедо ми и отивам в софията на женския пазар да му мислят тузарите дето ще карат зад мен в говната на коня!Хем ЕКО както каза Урсула само още не съм решил къде да лепна винетката на коня!

36

Анонимен

преди 2 години

много късно разбрахте че без рус вие сте кръгла нула

35

Анонимен

преди 2 години

Цените на горивате са пагубни като цяло за икономиката и хората. А земеделие в България няма откакто порасна демокрацията и селата като цяло се обзлюдиха. Има някои се опитват да правят нещо, предимно да събират еврофондове, но зеленчуци всичко е внос. Колко грозодви масиви се изкорениха, за жълти стотинки

fallback