Снимка: БГНЕС
fallback

Истински банков трилър с избора за нов гуверньор на БНБ - защо кандидатът е толкова важен?

"Критериите са високи нравствени и професионални качества. Законът за БНБ е доста общ в тази формулировка и не изисква допълнителни специфики. Този пост е важен, защото има най-дългия мандат в държавата след този на главния прокурор. По статут централните банки на държавите, които са част от европейската система, се ползват с много висока независимост", коментира финансистът Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че този статут е допълнение към договора на ЕС.

"Той не позволява на членовете на Управителния съвет на Централната банка да приемат съвети от правителствени институции, Европейската комисия и лица от частния сектор. Освен това членовете, по-специално управителят, може да обжалва евентуалното си решение за предсрочно освобождаване пред Европейския съд", допълни Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Финансистът е категоричен, че за позицията гуверньор се изисква да има и лидерски качества, упражнени в професията банкер или сравнима с тази професия.

"И двамата кандидати отговорят на тези изисквания. Смятам, че няма да се наложи преоткриване на процедурата. Ясни са изходните позиции, добре мина изслушването. Имаше дух на колегиалност между двамата кандидати, макар че някои политически партии се опитаха да изострят положението между тях", подчерта Борис Петров.

Той не възприема двамата кандидати за управители на БНБ като политически лица.

"За мен те са по-скоро представители на гилдията. Единият е представител на професионалната гилдия, другият е представител на академичната гилдия. Не бива този избор да се политизира до степен, че да донася щети върху доверието на БНБ. Този процес уронва престижа на БНБ като институцията, която отговаря за финансовата стабилност на страната", добави експертът.

Според него България няма опция да не въвежда еврото.

"Еврото ще бъде въведено и това решение е взето. Ние сме в хода на тази процедура. А инфлационният критерий може да се окаже препъникамъкът, защото в нашата потребителска кошница делът на енергийните и хранителните стоки е доста висок. Тези стоки са подвластни на случващото се в Украйна. Санкционирането на енергийните потоци е може би най-ефективният начин да бъде уязвена Русия. Но не виждам политическа воля това да се случи", коментира още Борис Петров.

А по думите му търсенето на алтернативи за доставки на газ вече е в ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Джо

преди 2 години

Песента беше: Като въведем еврото хляба ще стане два лева . Сега има нови песнички.

31

Анонимен

преди 2 години

Света започна да търгува във Свой Валути, ноо БГ Не разбра отново !!!!

30

еди-кой си

преди 2 години

и за какво ни е това прехвалено евро?Международната общност загуби доверието в еврото!Американците си търгуват с долари,китайците казаха ,че се отказват от долари и евро и ще търгуват с юани.Индия и тя обмисля подобни мерки

fallback