Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи, че държавата е помогнала на бизнеса и на домакинствата с 4 млрд. лв. за три месеца и половина.

"Още от миналата година, подготвяйки бюджета и мерките, с които да подпомогнем бизнеса и домакинствата, направихме няколко неща – мораториумът върху цените на тока и парно, той изтече и цените днес не са с драстичен скок. Съмнява ли се някой, че тази мярка помогна на домакинствата да преодолеят първите три най-тежки месеци от годината", коментира тя в отговор на въпрос на депутата от ДПС Петър Чобанов, който отсече, че инфлацията вече е двуцифрена и ще продължи да расте, а към момента не се вижда стратегия на правителството за овладяване на ценовия натиск за подпомагане на хората и бизнеса, за да не продължи инфлацията.

Нинова припомни, че днес помощта за ток за фирмите е 300 лева за мегаватач.

"Мярката 60:40 помогна на много фирми и работници и продължава и сега. Борбата със спекулата даде резултат, защото само за 24 часа скокът на цените на бензина и тока спря", каза тя.

Вицето припомни, че от днес влизат и редица мерки, за които в бюджета са заделени 20 милиарда лева като скок на минималната заплата, на майчинството, на детските надбавки, на ваучерите за храна, субсидиране на общините, безплатни детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase