Снимка: БГНЕС

След като "Демократична България" обявиха, че започват консултации с парламентарните групи за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна започнаха коментарите от групите по темата, предаде репортер на БГНЕС.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" каза, че очаква да чуе предложението на "Демократична България" с повече конкретика какъв вид помощ се иска да се предостави. "Реалисти сме. Чухте, че от МО заявиха, че в момента няма как да предоставяме стратегически бойна техника като ракети. Просто нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията и да седнем да ги обсъдим в коалицията", каза още Свиленски.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски също направи изявление във връзка с консултациите на "Демократична България". "Позицията на ПГ на "БСП за България" е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Българското Народно събрание при приемането на бюджета да бъде предоставена само хуманитарна помощ, това решение не е отменяно, това решение се спазва и трябва да продължи да се спазва. Ние като политическа група, като политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България ще предоставя, да бъде само хуманитарна. Считаме, че предоставянето на военна помощ, ще въвлече пряко България във войната и ще стане съответно участник", каза още Свиленски. Той посочи, че тази тема не е обсъждана в коалицията.

Георги Свиленски отбеляза, че всяка парламентарна група има право на собствена политика. "Нашата позиция е ясна, тя няма да бъде променена при каквито и да е консултации и разговори. Като коалиционни партньори сме готови винаги да водим диалог", каза още Свиленски.

Той обърна внимание, че позицията на БСП за Македония също е последователна и има декларация на 44-ото Народно събрание, при която ясно се казва при какви условия България трябва да даде "зелена светлина".

"Към този момент да се изпълнява договорът, който е сключен", каза още Свиленски.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" също направи изявление. "Това, което видяхме, че се случи в пленарна зала, го разбрахме на момента с декларацията от страна на нашите партньори. В ситуация на война знаете, че нашата позиция винаги е била ясна. Имам предвид позицията на ИТН, че ние трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС в такава ситуация и когато държавата има конкретна позиция дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали става въпрос за военна помощ, дали става въпрос за тълкуване специална операция или война, държавата трябва да има категорична позиция. Сега ние нямаме представа какви са им мотивите. Те отварят дискусията. Да видим какви са им основанията в тази декларация. Ще го обсъдим, но със сигурност и коалиционната група от политическа група, и опозицията, въобще целия парламент в тази деликатна позиция трябва да излезе с обща позиция", заяви още Балабанов. По думите му на база обсъжданията вероятно ще има обща позиция.

Той бе попитан дали е имало среща при премиера Кирил Петков за даване на "зелена светлина" за Северна Македония за ЕС, Балабанов отговори, че е обсъждана темата за югозападната ни съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase