Снимка: БГНЕС

Парламентарната група  "Демократична България"  декларира, че започва консултации за приемане на решение на Народното събрание, с което да бъде даден мандат на правителството на Република България, за оказване на военнотехническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов, предаде БТА. Той посочи, че за основа на днешната декларация се приема принципната позиция, изразена в декларацията на парламента, приета на 24 февруари 2022 г., в която категорично се осъждат агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна.

Още по темата

В декларацията се отчита, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл и се настоява, че българският национален интерес се дефинира от членството на страната в ЕС и НАТО. В Декларацията се посочва още, че значителна част от съюзниците в НАТО, вече са предоставили директна военна помощ в подкрепа на Украйна.  Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет, посочи Атанасов и допълни, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение, е нейно неотменимо право и е напълно легитимно и оправдано.

Атанасов посочи, че отбранителните действия могат да бъдат ефективно подкрепени, чрез предоставяне на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военнопромишлен комплекс. Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита свобода, независимостта и сигурността на Европа, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase