Снимка: БГНЕС
fallback

България подкрепя изцяло Украйна. Войната прави стабилността на Западните Балкани още по-значима, заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Днес продължава участието на българския министър-председател в редовното заседание на Европейския съвет.

Кирил Петков съобщи, че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън.

"Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Оказва се, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да реализира геополитическите си цели на Балканите", каза премиерът.

По думите му, акцент на лидерите в Брюксел ще бъде справяне с високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост. "Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и горивата. Те директно влияят върху цените на тока, а от там до цената на хляба, олиото – всичко", заяви Кирил Петков.

Запитан за възможностите за втечнен газ, Петков каза, че именно гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис, откъдето ще може да купуваме и втечнен газ. Кирякос Мицотакис също се е заел, че това е основен проект, може би най-основният, между България и Гърция, каза Петков.

За голямото шествие в София в четвъртък вечер в подкрепа на Украйна и украинския народ, премиерът заяви:

"Благодаря на всички хора, които излязоха вчера на площада. По-силното съобщение от това, че правителството подкрепя Украйна, е че българският народ я подкрепя. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави.

Ясната ни позиция и за г-жа Митрофанова и за изгонването на руските шпиони, и фактът, че г-н Зеленски ясно разбира, че го подкрепяме, ни поставя в отбора на европейските държави, които заставят твърдо зад него", каза още Кирил Петков.

Той акцентира и върху запазването на стабилността на Западните Балкани.

"Войната прави тази тема още по-значима. Европейският път на РС Македония, на Албания, са част от тази стабилност. Трябва да напреднем, защото геополитически последното нещо, което искаме да има, е нестабилност. Всички трябва да запретнем ръкави", посочи Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

185

Случаен минувач

преди 2 години

Току що показаха по телевизия СКАТ видеозапис на срещата на Петков с Байдън. Тя продължи... 4 секунди. Здрависаха се, нашият се опита да му каже нещо, но Байдън зави в друга посока. Браво Кире, щом за 4 секунди си успял да кажеш всичко това на Байдън! Ти значи си световен шампион по бързо говорене! На други хора би им отнело 20 минути! Страшен си! Само че има една малка подробност: Не чувстваш ли, че се излагаш като кифладжия с такива изказвания пред журналисти?

184

Анонимен

преди 2 години

Каква зависимост от руска газ бе. Това е търговия. Русия не ви спря газта независимо че има война и санкции. Вие просто искате да няма живот за руския народ. Това е.

183

Анонимен

преди 2 години

Бойко Борисов, защитника на Украйна, който построи газопровод на Путин за 3 милиарда наши пари, не направи нищо за 12 години за зависимостта ни от Русия от газ, петрол, ядрено гориво и части за оръжейни системи. За затвор е за саботаж на националната ни сигурност. България е известна като троянския кон на Русия в ЕС.

fallback