Снимка: БГНЕС

Извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Никога алианса не е по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки, за подкрепа на Украйна, за прекратяването на агресията и връщането на Русия към дипломацията, за укрепване на Източния фланг на НАТО.

Това заяви президентът на България Румер Радев след срещата на върха на НАТО.

"Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на алианса, касаещи повищаване нивото на амбициите на алианса и рязко нарастване на разходите за отбрана", допълни Радев и заяви, че някои държави вече дават конкретни цифри. "Това означава нови способности и по-голяма оперативна съвместимост. Необходимо е да засилим съвместните тренировки и учения, да повишим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на алианса."

Радев заяви, че България е изложила своите виждания да работи усилено заедно със съседките ни за изграждане, с помощта на финансовите механизми на НАТО, на система от тръбопроводи за осигуряване с гориво.

"Днес премиерът Борис Джонсън заяви готовност Великобритания да изпрати своя рота от 150 човека. Министър председателят на Италия също изрази своята готовност да допринесе. България е отворена за участие на нашите съюзници, така че тази многонационална бойна група да придобие необходимите оперативни способности", обясни президентът.

Той добави, че някои държави са увеличили средствата си за отбрана с 2 - 3%, като са заявили, че този процент ще стигне 4%.

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво, посочи още президентът.

"Няма различия. Ние слушахме и президента Зеленски с неговия призив. Има трезва оценка, че една от големите задачи на тази среща беше да декларираме ясно, че държим по никакъв начин да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави", заяви Радев. "Категорична беше потвърдена защитата по челн 5 на всяка държава членка и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase