Снимка: МП

В рамките на работното си посещение в Брюксел министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе поредица от срещи с депутати, представители на различни политически семейства в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

С Даниел Фройнд (Партия на зелените), заместник-председател на Комисията LIBE, бяха обсъдени мерките за противодействие на корупцията, условията за прилагане на Регламент относно общ режим на обвързаност с условия за защита на бюджета на Съюза в случай на нарушаване на принципите на правовата държава в държава-членка.

В разговорите с председателя на Комисията LIBE, Хуан Фернандо Лопес Агилар (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), акцентът беше върху законодателните мерки в България и ЕС за противодействие на домашното насилие и мерките за закрила на уязвимите лица.

С Рамона Стругарию (Обнови Европа) се обсъди темата за кариерните бонуси на магистратите. Министър Йорданова запозна председателя на Групата за демокрация и върховенство на закона към Комисията LIBE София Ин’т Велд с предприетите мерки в областта на съдебната реформа след последното изслушване в ЕП през февруари.

Във всичките си срещи с депутати от ЕП министър Йорданова пледира за намиране на решение и постигане на съгласие между Европейския парламент и Съвета на проблемните въпроси по пакета за събиране на доказателства в електронна форма, на основа на взаимно приемливи позиции. Това бе и основната тема в срещата с българските евродепутати в Комисията LIBE - Елена Йончева, Емил Радев и Петър Витанов.

В тази среща се направи преглед на текущите законодателни досиета в област "Правосъдие" с акцент върху нуждата от постигане на съгласие по решение на Съвета и на ЕП относно инкриминиране на речта на омраза, сближаване на позициите по досиетата, свързани с предотвратяване на домашното насилие и цифровизация на правосъдието.

Министър Йорданова проведе среща с комисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Те се спряха върху подобряване на системата за юридическо образование в България в контекста на възможностите, които предоставят програмите на ЕС чрез т. нар. Европейски университетски алианси.

В контекста на ускоряващата се цифровизация на правосъдието беше споделена и нуждата за повишаване на познанията и капацитета на магистратите чрез различни допълнителни форми на обучение. С въвеждането на електронните технологии ще се подобри значително и достъпът на гражданите и бизнеса до ефективно правораздаване, се посочва още в съобщението.

Йорданова трябваше да се срещне и с комисар Вера Йоурова, която се занимава с върховенството на закона, но срещата не се осъществи заради карантина Йоурова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase