Снимка: Bulgaria ON AIR

"В Министерството на енергетиката се проведе среща с по-голямата част от представителите на бизнеса. Ние разбираме техните искания и мисля, че в разумен диалог постигнахме това съгласие, че компенсациите ще продължат и през април и че ще увеличим тавана от 250 на 300 лева за мегаватчас", заяви зам.-енергийният министър Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че са се разбрали с представителите на бизнеса до края на този месец да се сформира работна група, която да предложи средносрочни и дългосрочни решения, за да има предвидимост в цената на електроенергията, която бизнесът да може да калкулира в себестойността на продуктите и услугите.

"В най-лошия сценарий, ако не успеем да постигнем съгласие, компенсациите ще продължават и следващите месеци, ако цените продължават да са толкова високи", каза гостът на Ганиела Ангелова.

По думите му АЕЦ "Козлодуй" не генерира такива печалби, каквито към момента са раздадени като компенсации.

"Ние не само от АЕЦ, но и от другите дружества взимаме, включително и от държавния бюджет, за да можем да ги покрием", допълни зам.-енергийният министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че към този момент е доста трудно без руски газ.

"Трябва да се има предвид, че над 85% от газа в България идва от Русия. До следващия отоплителен сезон не виждам проблем да бъде осъществена газовата връзка - интерконекторът с Гърция, по която ще получим до 40% природен газ, като договорът предвижда да бъде увеличено това потребление", завърши Данаилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase