Снимка: Bulgaria ON AIR

Влезлите украинци в България до момента са 90 хил., 48 хил. от тях вече са напуснали България. Една трета от останалите тук са дечица. В първата седмица от тази криза около 10% оставаха на територията на страната ни. Сега този процес е около 50. Много от хората знаят къде отиват и имат цел. Около 22 хил. души са настанени в хотели, които участват в програмата", заяви вицепремиерът Калина Константинова в предаването "Директно".

До 31 март на всички украинци, които бягат от войната, ще бъдат покрити разходите за настаняване в рамките на 40 лева, ако са настанени в хотел или държавна база. След 31 март мярката ще важи в рамките на 3 месеца за лица, които са заявили желание за временна закрила, стана ясно още от думите на Константинова.

Още по темата

Тя се съгласи, че хотелиерите имат право да ползват базата си за туристи, а по думите ѝ след 3 месеца ще имаме съвсем друга динамика на настаняването и на подхода.

"Разработва се план за пренасочване на влаковите линии към места с бази и локални центрове. Сред тези градове е Пловдив. Най-големият наплив в момента е във Варна и Русе. Целта е потокът от прииждащи хора да бъде разпръснат из страната", каза тя.

"Надеждата на хората е да се приберат вкъщи. От Брюксел има гаранция, че се обмисля сериозен пакет за подпомагане на всички държави, които приютяват разселените лица от войната. Най-вече това са майки с дечица. Водят се преговори с всички държави, опитваме да направим прогноза за това, което предстои", каза още вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR.

Константинова изтъкна, че България е сред първите страни, които са трансформирали в своето законодателство директивата за временна закрила. А на граничните пунктове в Дуранкулак и Русе от вчера вече се издават регистрационни карти за временна закрила.

Държавната агенция за бежанците има своята роля, но няма капацитета да се справи с чисто новата рамка, отбеляза Константинова. И добави, че Министерството на туризма се грижи за настаняването, а МВР е в центъра на регистрацията.

"Хоризонтална рамка, която би могла да създаде смут и широко тълкуване, трябва внимателно да се обмисли. Да се прецизира кои са проблемите, които бизнесът среща, да бъде определен най-добрият подход", отговори тя, запитана за предложения от Корнелия Нинова форсмажор, предизвикал много противоречиви реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase