Снимка: Bulgaria ON AIR

"До 1 април има повече от две седмици, когато Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателното решение за цената на газа. Предвид на каква база "Булгаргаз" предлага увеличението, успокоението на европейските борси би трябвало да доведе в намаление на поскъпването с около 10-15%. И реалното увеличение да не бъде с близо 60%, а с до 40-45%", прогнозира членът на Стратегическия съвет при президента Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Вчера "Булгаргаз" поиска поскъпване на природния газ с 58% от април. Аргументът - заради войната в Украйна цената на синьото гориво е скочила на европейските борси.

Експертът уточни, че цените на европейските борси се влияят от всичко, което е случва.

Още по темата

"Зависят освен от това колко танкера с втечнен газ са се насочили към Европа, и от това как реагират алжирските продавачи на природен газ, какво ще кажат Макрон, председателят на ЕК... Това се нарича волатилност на пазарите, подскачане, което се наблюдава на всички пазари. Повишаването на цената на борсите увеличава търсенето на електроенергия на пазарен ден напред. Това води и до увеличаване на цената - сегментът "ден напред" се влияе и от дългосрочните договори", обясни Божков пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са, че през април ще има затопляне, което ще повлияе на потреблението.

"Цената на природния газ рефлектира пряко върху бизнеса и топлофикационните дружества. Битовите потребители и потребителите на природния газ не са толкова много и ще бъдат компенсирани от държавата. Шансът е, че намалява потреблението на топлинната енергия, ще има възможност за алтернативни решения, дори в случай на големи изменения в цената на природния газ. Ще се търсят възможности битовата гореща вода през лятото да се решава с мазут, например", коментира енергийният експерт.

Прогнозите му са, че темата за зелената сделка и екологията ще останат на по-заден план през следващите години. И това е начин за спасение на енергетиката. Божков е скептичен относно възможностите за алтернативи за внос на газ в България.

"Русия няма интерес да спре газоподаването. Но това е един от инструментите, с които се влияе върху спотовите цени. Много е важно какво ще каже Медведев и как ще му отговори Макрон. Възможностите ни за алтернатива са минимални - да внесем втечнен природен газ от Алжир, Катар. Нашата съкровищница е АЕЦ "Козлодуй", заяви енергийният експерт.

Според Божков изграждането на нова ядрена мощност у нас не е възможно да стане преди 2032 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase