Снимка: БГНЕС

Българският военен контингент, определен за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, с командир подполковник Георги Георгиев, успешно се предислоцира днес 5 март, до крайното си местоназначение – базата „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина. Формированието премина под командването на командващия на операцията EUFOR. Военнослужещите бяха посрещнати от националния командир на българския контингент в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов.

Официалната церемония по посрещането на всички контингенти ще се проведе на 6 март.

През следващите дни военнослужещите от контингента ще изпълняват дейности по настаняване, обслужване на техниката, запознаване с характерните особености и правила за операция „Алтеа”, текущата обстановка и с конкретните задачи, които предстои да изпълняват, основно по осигуряване на безопасна и сигурна среда (Safe and Secure Environment).

Българските военнослужещи ще изпълняват задачите си съвместно с колегите си от Австрия, Румъния и Словакия, като се очаква общата численост на междинния резерв, развърнат в Босна и Херцеговина, да бъде около 500 военнослужещи, съобщава БГНЕС.

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които са предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase