Снимка: БГНЕС

Потушен е вече пожарът в близост до атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна.

"Когато има война около атомна електроцентрала, има всякакви рискове и те са многобройни. В момента не се извършва обичайният контрол и мониторинг върху работата на централата. Съществуват рискове с електрозахранването", заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му цените на всякакви стоки растат и с нарушени вериги на доставки, винаги може да се повярва, че цената на нещо драстично се вдига.

"Два вида държавни институции имат работа да разследват случилото се онзи ден. Това са службите за сигурност и КЗК, защото в КЗК има натрупана достатъчно информация за изследване на ценообразуването", посочи бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че въпреки че войната не е при нас, ние в някакво отношение живеем в обстановка на война.

"Държавата трябва да е малко по-отговорна и по-силна", допълни той.

"Засега много внимателно и санкциониращите страни, и санкционираната Русия са си сложили петрола и газа, сякаш извън санкциите", смята Трайчо Трайков.

Той коментира, че без газ, по отношение на енергетиката, може да се справим, но с цената на някои неудобства.

"Например с това, че топлофикациите ще трябва да горя мазут, който замърсява въздуха. За електричеството от газ ние ще разчитаме. Газът като суровина е невъзможно да бъде заместен и това ще удари много силно заводите от индустрията, които използват газ", допълни Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase