Снимка: Bulgaria ON AIR

Българската прокуратура уличи още един руски дипломат в шпионаж. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая външния министър Теодора Генчовска, съобщиха от държавното обвинение.

Помагал му е български бригаден генерал. България обяви за персона нон грата двама руски дипломати - това съобщиха на брифинг от Министерството на външните работи. Те имат срок от 48 часа да напуснат България.

"В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България", се казва в съобщението на ПРБ.

Още по темата

Заради казуса правителството е привикало посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. На дипломата е помагал наш генерал от резерва. И двете имена не са непознати на политолога Антон Тодоров.

"Един бивш генерал от резерва - Валентин Цанков. Сергей Бубеков се казва съветникът в руското посолство. Цанков е бил 1982-83 г. в школата на ГРУ", посочи той.

Прокуратурата вече повдигна обвинение на генерала от резерва. Издадено е постановление за задържане до 72 часа.

Темата влезе и в парламента, но с различен фокус – за функциите на Специализираната прокуратура.

Това е поредният руски гражданин, уличен в шпионаж у нас. През януари 2020 г. двама дипломати бяха обявени за персона нон грата заради данни, че са търсили информация за механизмите на изборния процес у нас.

През март 2021 г. шестима наши военни служители бяха задържани по мащабна афера в полза на руски шпионаж у нас. Тогава още двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни, а Русия отвърна с експулсация на българи от Москва.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase