fallback

Първа промяна и министерска рокада в кабинета на Кирил Петков. Стефан Янев си тръгна от Министерството на отбраната, на горещия стол не седна посочение Тодор Тагарев, а Драгомир Заков.

"Цялата тази рокада изглеждаше доста объркана във времето. Трябваха няколко дни на премиера, за да предприеме рокадата. Очевидно не е взимал решението сам. Човекът беше докаран в последния момент със специален транспорт, за да присъства на заседанието. Но в същото време вицепремиерът и министър на икономиката, който не подкрепя санкциите, все още си е на мястото", коментира лидерът на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

Според историка д-р Светослав Живков пък думата "война", която липсва от речника на Стефан Янев, не е най-сериозният повод за оставката му.

"Думичката е част от причините, но не е най-важната. Една държава, ако иска да бъде уважавана, не може да си позволи две дипломации - една на премиер и една на министър. Недопустимо е. Практиката е, когато министър не може да подкрепи решение на кабинета, да си подаде сам оставката. В случая имахме обратната ситуация. В своя статус от неделя Янев добави, че България предстои да вземе решения, които представляват заплаха. Това не е допустимо да се говори от един действащ министър", категоричен беше д-р Живков пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че Петков е избързал със съобщаването на името на проф. Тагарев, а това издавало вътрешните проблеми в коалицията.

Според Румен Йончев пък кабинетът "Петков" се е лишил от петия коалиционен партньор - президентската институция.

"Тези две години протести, всичко което се случи, неговото олицетворение беше президентът. При наличието на тежки идеологически противоречия между различните партии, идеологията на президента беше това, което ги сплотяваше. Днес това си тръгна от правителството. Разбира се, този вакуум ще се поеме от ГЕРБ", убеден е Йончев.

А ледът, по който се движи управляващата коалиция, той определи като все по-топящ се от жегата на войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Мдаа

преди 2 години

Кога ще излезе радев с юмруче между хората да каже промяна като на протеститеЩе бьде интересно

17

анализатор

преди 2 години

Никой нищо не е изгубил.Но герберастите плюят,хвалят,умопомрачават,само и само да разбият коалицията.Приключихте герберасти,идва ареста на вашия опростачен гуру, и неговите пионки.Съсипахте държавата за 12 год.Само затвора е последващата справедливост.Шлаката на българското общество беше на власт 12 г.12 г. грабеж,кражби и репресия.Повече не бива да се допуска.

16

Минка

преди 2 години

Кирето е ***.

fallback