Снимка: Dnes.bg, архив

Защо са безсилни ЕС и Алианса в кризата с Украйна?

"Отговорът на въпроса дали ще има Трета световна война, зависи от това кой е следващият. Ако следващият е Тайван, да, тогава ще има Трета световна война. Ако Китай реши да се възползва от ситуацията, в която се намираме, да наруши световния ред, такъв какъвто е. Обединените нации и Съветът за сигурност на ООН са абсолютно безсилни. Надяваме се това да не е така и този конфликт да остане ограничен в рамките на Европа", каза президентът на Р България в периода /2012-2017/ Росен Плевнелиев в "Денят ON AIR".

Още по темата

Той добави, че Китай печели при всички случаи, защото при тежките санкции, които ще бъдат наложени на Русия, руската икономика ще се насочи към Китай.

"Всички ние подценихме ситуацията. Диктаторът Путин трябва да плати голямата цена за това, че взриви световния мирен ред. За това, че се опитва да превземе една независима и суверенна държава. Диктаторът Путин вече е с окървавени ръце, защото виждаме хиляди невинни жертви заради неговата агресия. Той трябва да плати тази цена. Това може да стане по различни начини. Един от начините са санкциите. Аз вярвам, че тези санкции ще сработят, но колкото по-тежки, толкова по-добре", изтъкна Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът поясни, че се учудва на европейските лидери, които не могат да санкционират Путин с милиардните му скрити сметки, включително и в ЕС.

"Има две държави, които в ЕС играят ролята на Троянския кон. Кипър и Унгария - това са две държави, чиито лидери, но и техните икономики изключително много зависят от Русия. Това са двете държави, които стопират по-тежки мерки срещу диктатора Путин. Той говори за денацификация на Украйна. Това означава, че се подготвя геноцид", обясни Плевнелиев.

"Путин по-скоро играе покер. В момента крие част картите си. Дългосрочно Русия няма какво да извади. Битката в Украйна е всъщност битка за заздравяването на режима на Путин в Русия. Това му е необходимо", подчерта той.

Президентът заяви, че позицията на България е изключително слаба.

"Когато българският държавен глава повтори за втори път, че Крим е руски, това беше национално предателство. Тази слаба позиция на държавния глава, на министъра на отбраната, на външния министър е продукт на хибридната война на Русия, която се води не само в България, а и в цяла Европа. Категорично трябва да се противопоставим на Путин по всички възможни начини, преди да подпали и други региони", коментира Плевнелиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase