Снимка: БГНЕС

Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство. Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в 3-та авиобаза Граф Игнатиево днес, 21 февруари, при съвместното си посещение с министъра на отбраната на Кралство Испания Маргарита Роблес.

По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на Алианса, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в днешната среща и от испанския му колега. „Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото“, заяви министър Янев.

В рамките на посещението в авиобазата беше проведена среща между министрите на отбраната на България и Испания, по време на която беше подчертано традиционно доброто сътрудничество между двете страни и въоръжените им сили, доказано през годините в съвместно изпълнение на мисии и операции.

Министър Маргарита Роблес заяви, че България и Испания са съюзници, на които може да се разчита както в рамките на ЕС, така и в НАТО. „Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно“, каза тя и подчерта обединението на партньорите в Алианса около солидната и твърда позиция в полза на дипломатическото решение на кризата в Украйна.

На въпрос на журналисти за охраната на въздушното пространство министър Стефан Янев подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите, готовността и в зависимост от необходимостта. „Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи“, каза още министър Янев.

На въпрос на журналисти за събитията, случващи се около кризата с Украйна и мерките, които взима България, той посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група. Действията са насочени към увеличаване на ученията и подготовките. На въпрос за информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас, министърът на отбраната Стефан Янев заяви: „Българският интерес е българската отбранителна промишленост да работи и българската държава да спазва правилата по експортен контрол“. Той подчерта, че страната ни спазва всички правила при експортния контрол и допълни: „Нека не търсим пряка вина в това, че тези продукти са произведени в България, и се намират в зони на конфликт“.

Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал. Министър Янев и министър Роблес посетиха военното формирование, за да инспектират изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II. След среща с командването на авиобазата двамата министри проведоха разговор с личния състав, който участва в съвместния Air Policing.

Знамето на Испания бе вдигнато наполовина заради национален траур по повод потънал испански риболовен кораб край бреговете на Канада с деветима загинали и 12 изчезнали. Министър Стефан Янев изказа съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase