"Управляващите имат една мисия - да превърнат институциите в независим съдник. Те дълбоко разбират това нещо и се надявам, че КЕВР ще бъде освободен. А една от първите и най-важни задачи на новия КЕВР ще бъде проверката на "Булгаргаз" и съмнителните сделки, които са се случвали през последните години", каза председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му най-вероятно дружеството ще изпадне в технически фалит.

"Трябва проверка на целия пазар на газа, както и подробна проверка на независима енергийна борса, защото там има много гнили неща по отношение на прозрачност на търговията. Всичко това води до по-висока цена и на тока, и на газа за българските граждани. И ако КЕВР не разнищят този "мръсен чорап" - ще продължава да бъде така", допълни Делчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаме прецедент - за първи път "Булгаргаз" търгува газ с толкова много фирми. Обикновено преди практиката беше да се търгува с една, две, три фирми. Трябва да сме сигурни, че в "Чирен" има достатъчно газ. Ако той се изпразва стъпка по стъпка, да не осъмнем без буфер. Трябва да сме достатъчни гъвкави, за да не сме зависими. Досега сделките с газа бяха резултат от тежка зависимост от Русия спрямо предишното правителство. Заради това не вървеше интерконекторът с Гърция, нито сделките", подчерта председателят на "Движение България на гражданите".

Делчев добави, че правителството може да предприеме конкретни стъпки, за да спре шоковото поскъпване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase