Снимка: БГНЕС
fallback

"Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го анализира. Забележките, които от Брюксел правят по този план, не са нещо неочаквано, а са част от нормалния процес", коментира бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред БНТ.

Той допълни, че забавянето на Плана за възстановяване може да е проблем от гледна точка на изпълнението му.

"Не е най-големият въпрос кога ще подпишем с ЕК, важното е да имаме оптимизиран, ефективен план и да сме защитили нашия национален интерес. Но действително проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението.
Изпълнението на всички тези проекти трябва да се случи до 2026 година. Това е много малко време, затова и голяма част от проектите, които вече са утвърдени, които вече са одобрени от ЕК, трябва да започнат да се реализират. И министър Василев в едно интервю беше казал, според мен добра идея, да започнат да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възстановени", каза още Атанас Пеканов.

По думите му новият кабинет води преговорите по добър начин.

"Официално внесеният план е планът, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия, както очаквахме получихме бележки. Остават спорни точки по които България има една позиция, а ЕК друга. 22 страни вече имат одобрени планове, 4 неодобрени, сред които е и България", добави Атанас Пеканов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

НИЩО НЕМА ДА ДОЙДЕ..

преди 2 години

ЩОМ ОБВЪРЗВАТ "ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ" С "ОСТАВКАТА НА ГЕШЕВ"....ЗНАЧИ СИ ПОСТИЛАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА "ПРОВАЛА МУ"....БЪДЕТЕ СИГУРНИ!!--ПАРИ НЕМА ДА ИМА , СВИКВАЙТЕ...ХА,ХА,ХААААААААА

16

Анонимен

преди 2 години

Помните ли Бойко как ги пращаше плановете - хоп! - и готово, навреме всичко. А тия и служебните се бавят, шикалкавят и се провалят.

15

Анонимен

преди 2 години

Интересното е, че парите ще дойдат сигурно 2025г., но проектите трябвало да бъдат реализирани до 2026г.! Пак ще ни измамят като неграмотни индианци с огледалца и мъниста, ама лично на мен ми е все едно. Защото и от тия пари ще получа точно колкото от всички предишни фондове, грантове, траншове, линии, потоци и т.н. Нула!

fallback