Снимка: БГНЕС
fallback

Планът за възстановяване и устойчивост вече е предаден на ЕК и чака одобрение, съобщи премиерът Кирил Петков.

Той съобщи, че се е наложило планът да бъде сериозно преработен от новото правителство.

"Предаването обаче отне доста сериозни промени, в някои от секторните политики като например в сектор енергетика в момента имаме огромна зависимост от руския газ и едновременно с това конфликтът, които нараства между НАТО и Русия, има доста голям риск от потенциални санкции и несигурност в подаването на газ", обясни той.

"В плана, който заварихме, имаше парогазова централа, с която се увеличава още повече зависимостта от тези доставки. Ние като ново правителство не можем да приемем този тип зависимост и заради това трябваше да направим промени за по-голяма независимост, които ЕК приветства", каза Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ обясни, че МС е получило в наследство договорен достъп 50 милиарда европейско финансиране.

"Това е основният ресурс за модернизация на страната, това през годините е било 50-60% от публичните инвестиции. На 1 януари 2021 г започна новият програмен период и заради това миналата година е нулева", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Dinosaurus

преди 2 години

Само Мика Зайков се осмекли да заяви публично, че при "частичното внасяне" от службашите, ЕК ни е зашлевила звучен шамар точно заради енергетиката и съдебната реформа. Ама като реформа да се извършат законодателни промени и да се гарантира спазване на закона, а не с персонални въртележки и противоконституционни действия да бием тъпан и да се хвърля прах в очите. А енергетиката си е комунистическите олигарси и там Чорапа и П.Овч. не дават да се бара. Ква промяна!?!

27

ГЕРБ

преди 2 години

ОСТАВКА ИЗМАМНИЦИ ОСТАВКА

26

Анонимен

преди 2 години

А, написахте поправката. Браво! Сега до май месец дали ше успеем да го предадем та да сме само 1 година назад от останалите държави?

fallback