По време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси Мартин Димитров отправи въпрос към финансовия министър Асен Василев относно големите производители на алкохол и цигари.

По думите на депутата от ДБ, финансовият министър е дал обещание да изпълни реформа на "Реформаторския блок" от 2015 г., чрез която контролът ще бъде фокусиран върху големите компании, а не върху "фризьорките и продавачките по пазара".

"Резултатът ще бъде значим. Първо, хората ще видят справедливост – че не се занимаваме с фризьорките, продавачките, не тормозим малкия и среден бизнес, а основният фокус на контрол отива върху големите производители. В момента хората казват, че за разните администрации е много по-лесно да тормозят малките, защото не е страшно. И се оказва, че има големи компании, които през годините са останали извън радарите и на данъчната администрация, и на митническите органи. Ето това трябва да променим", подчерта Мартин Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът смята, че мораториумът върху цената на тока, парното и газа не е ефективен начин за справяне с енергийната криза. Решението според него – диференцираните ДДС ставки.

"Като сме дали с временен характер това да го има при ресторантите и книгите, защо да го няма при тока, парното и газа?! Искам и призовавам някой да ми обясни защо за едните сектори го има, а за други го няма. Не виждам логиката. Част от нашите партньори смятат, че няма нужда от такава мярка, но ако видим, че ценовите условия са трудни за преодоляване  –  ето ви решението", посочи депутатът от ДБ.

Според Мартин Димитров няма да има основания за повишаване на цената на тока, парното и газа при въвеждане на диференцирани ДДС ставки. По отношение на газовия интерконектор с Гърция той е категоричен: "2022 г. този проект трябва да бъде окончателно завършен."

"Точно сега в тази криза ни трябваше най-много тази газова връзка и я нямаше. Имам категоричен ангажимент от министъра на енергетиката (Александър Николов, б.р.). Поискал съм от него и той ми е обещал да има ежеседмично отчитане какъв е напредъкът", сподели икономистът.

Той подкрепя наложения финансов контрол върху общините, преди те да получат компенсации заради скъпия той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase