fallback
 
Това е бюджетът на растежа. Така премиерът Кирил Петков представи решението на Министерския съвет, с което се одобрява Бюджет 2022. 
 
"Самият финансов министър направи уговорката, че ще има голяма актуализация и че голяма част от новите политики ще се уточняват през юни, така че не би трябвало да очакваме много големи промени. Все повече виждаме индикатори, че тази криза е преодоляна и трябва да видим повече политики за след кризата", посочи икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Това е странен бюджет. Няма година в страната, в която бюджетът да е бил двигател на растежа на икономиката. Тя винаги се движи основно от износ и инвестиции, през последните няколко години и от вътрешно търсене. Той много наподобява предните бюджети. Това е междинен бюджет до средата до годината и след това ще видим истинския бюджет до края на годината", заяви икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. 
 
Той е на мнение, че тази година и следващата приходите ще нараснат, защото има редица фактори, които оказват влияние. 
 
"2021 година ни изненада. Сега само за януари имаме 19% ръст на данъчните приходи спрямо миналата година. България в следващите 6 години ще получи достъп до 40 млрд. лева средства от ЕС. Това е един огромен ресурс, който има значение коя година ще влезе, но той се бави", допълни Богданов.
 
"Не си вършим работата навреме, това е традиционна практика с усвояването на средствата от оперативните програми. Тази година трябва да усвоят средства, които се усвояват за две години. Бърза се, само и само да се случи нещо, но това не е най-ефективният начин", коментира Стайков.
 
По думите на Лъчезар Богданов, България е с второто най-голямо финансиране спрямо икономиката, а се казва, че не стигат парите. 
 
"Нито миналата, нито тази година имаме има някакъв проблем с наличието на средства. Справяме се изключително добре с приходите. Разходната част обаче винаги е проблем, защото се действа нецеленасочено", категоричен е Стайков.  
 
"Има доста положителни неща в бюджета генерално - запазването на архитектурата на данъчната система е добър подход, второто важно нещо е, че се продължават някои от реформите, които бяха важни", заяви Лъчезар Богданов. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

А герберастието помните ли как Лойко на по-предния му мандат го изритаха точно заради високи сметки за ток, или ще се правите, че това не се е случило и че либерализацията на пазара на ток не ни я натресе пак Лойко в началото на миналата година?

22

Анонимен

преди 2 години

Най-светлото кхаскховско светило един бюджет не може да направи, та се оправя три месеца с бойковия. Бюджет имам предвид... оправя се с бойковия бюджет.

21

Ми5

преди 2 години

Вижте дарителите на Кирчо ДСарски и си направете изводите сами!

fallback