Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов смята, че "с много висока сигурност" предстоят парламентарни избори.

"Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност - и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", каза Иванов втората национална конференция на партията, на която той е единствен кандидат за председателския пост, след като подаде оставка заради слабите резултати на парламентарните избори на 14 ноември миналата година.

Oще по темата
Последната година беше шокова за политическата ни система като брой избори, подадох осъзнато оставка след третите, защото не можахме да реагираме достатъчно добре и адекватно на този възел от предизвикателства, заяви в доклада си пред конференцията председателят на партията Христо Иванов.

Наложихме едни теми, но на третите поред избори не можахме да бъдем основен техен носител, да реагираме адекватно на появата на нов политически играч, отчете той и подчерта, че отговорността е негова.

Но, подчерта Иванов, постигнахме стратегическата си цел - да осигурим управление, което да изолира онези формации, които представляват статуквото, носител са на корупция и да има управление, което припознава поне голяма част от нашите ключови приоритети.

И това е част от следващото предизвикателство - освен да са припознати, те трябва да се превърнат и в резултати, смята лидерът на "Да,България".

И отбеляза, че вече се преминава към реални действия - промени в закона за съдебната власт, първите стъпки за промяна на конституцията са направени вчера, очаква се и реформа в КПКОНПИ.

Като обезпокоителен знак Иванов посочи факта, че в момента се формират органи на изпълнителната власт, в които няма нито едно различно име - турско, мюсюлманско. Според демократичната общност трябва да се разтвори и да интегрира българските турци, мюсюлманите.

За коалиционния модел на "Демократична България" изтъкна, че вероятно е една от най-успешните коалиции в българската политика. Но имало и структурни проблеми, които на места водели до капсулация. Моделът не означава задължително пълна интеграция на трите формации /"Да, България", ДСБ, "Зелено движение"/, но е една от възможностите, като отбор можем да довършим работата, убеден е Иванов.

Голямата управленска коалиция е сложна, участниците в нея се трансформират и променят в момента, посочи той. Тя, според него не би била възможна, противоречи на всички закони на нормалната политическа логика с изключение на един - криза на държавността, на политическото представителство. Но, смята Иванов, нейното развитие ще бъде част от промяната на политическата система, а задачата на неговата формация е да запази "физиономията си", ценностите си.

Христо Иванов декларира, че са готови на широк диалог за промени в конституцията, в който да участват всички политически сили, президентът.

Но, категоричен е той, който си мисли, че това може да се случи "без Гешев да бъде разкаран - бърка". Най-добре е да последва примера на Сотир Цацаров, предложи лидерът на "Да, България".

Христо Иванов обясни и защо е приел номинацията за втори мандат - има недовършена работа. Централна част от усилията му занапред ще бъде в по-голяма степен да се гарантира демократичността, около която в момента, по думите му, има напрежение, по-добрата комуникация вътре в партията и нови лица.

България е в окото на една буря от трансформации - икономическа и технологична, ускорена и от ковид кризата, констатира още в доклада си лидерът на "Да,България".

Седем основни предизвикателства пред страната ни вижда политикът. На първо място, необходимо е да изработим като общество, устойчив модел на икономическо развитие и на технологична трансформация, обясни той. Демографията Иванов посочи като следващото голямо предизвикателство.

В геополитиката трябва да преминем "от ролята на кибици в ролята на активни играчи", каза Христо Иванов. Според него страната ни в момента показва, че не умее да използва ЕС като платформа, чрез която да реши проблемите си с Република Северна Македония. Същото важи за НАТО - не можем да признаем, че някак си в България ще има многонационални сили, това е добре, естествено е, толкова ли е трудно да се каже, попита той.

По думите му, нашият политически модел е незрял и реформирането му е друго предизвикателство. Трябва по нов начин да погледнем и на своя национален бранд, да отговорим какво е България - шопската салата, "Балкантурист" - нашият национален бранд трябва да бъде радикално модернизиран, България трябва да стане другото име на надеждата, заяви в изказването си Христо Иванов, цитиран от БТА.

Според него в центъра на дебатите е нужно да бъде поставен и въпросът за качеството на живота ни. Приоритет за партията са също здравеопазването, образованието, културата, сънародниците ни зад граница.

Ролята на "Да, България", на "Демократична България" е да лидираме в решенията, подчерта той. Според него коалицията се налага като системен политически играч.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

282

Дарина

преди 2 години

Още по-лошо за Христо Иванов и ДБ, които тотално се провалиха на предходните избори.

281

Тея

преди 2 години

За пореден път се убеждавам, че този човек живее в някакъв негов свят хахахха Друго обяснение за безумните му изказвания нямам ...

280

Петър

преди 2 години

Понеже няма постове за него, защото всичко го знаят, че за нищо не става и веднага тръгва да бута управлението.

fallback