Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш. В срещата взеха участие министърът на туризма Христо Проданов, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов.

Ресторантьорският бранш изложи редица проблеми пред министър Нинова и нейните колеги, сред които неефективността на мярката 60/40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво, касаещи гр. София. По думите им компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях. Необходимо е спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация. Министър Нинова пое ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша изложиха редица аргументации в полза и на отпадането на наложения вечерен час от 22 ч. на територията на столицата, като изразиха съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%.

„До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени“, увери Нинова представителите на бранша.

Коментари Напиши коментар

25

" селянин "

преди 4 месеца

Кога ще напълните гушите и на охранителните фирми , че нещо много са се заели с най-бедните хора .

24

Анонимен

преди 4 месеца

ресторантите се пукат по шевовете от клиентела , за да влезеш трябва резервация , няма маски , сертификати , осигуряват персонала на 4 часа и като поискаш касова бележка те гледат все едно си таковал сервитьора ...

23

CriticusMagnus

преди 4 месеца

Още малко да почакат... така тези за които ще има помощи стават все по-малко и по-малко... Така помощите в абсолютни стойности ще са най-много... ама за наши сигурно, де....