Снимка: БГНЕС

Утре между 7.00 ч. и 8.00 ч. ВМРО - Младежи ще направят демонстрация пред резиденция "Бояна".

Настояваме за среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история и литература! Това се казва в писмо, адресирано до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, от Националния младежки комитет на ВМРО.

В писмото ръководството на младите войводи отправя апел към министър-председателя на България, министър-председателя и президента на РС Македония, с настояване да ги приемат в Министерски съвет на Р България, за да им подарят книги на исторически български автори.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство, пишат младежите на ВМРО.

В писмото от НМК на ВМРО подчертават, че винаги са били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Те приветстват срещата в София и се надяват декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Именно затова и настояват за спазване на Договора за добросъседство, почитане на общата история до 1944 г. и най-вече за спазване на правата на хората с българско самосъзнание от другата страна на границата.

Нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало, подчертават още младежите на ВМРО и обръщат внимание на нещо много важно, което всички български политици трябва да превърнат в свой приоритет:

Ние от Националния младежки комитет на ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната.

Именно затова и младежката организация на ВМРО се надява господата Петков, Ковачевски и Пендаровски да уважат поканата им като с това ще докажат, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.

Това е и причината младите патриоти да се съберат на мирна демонстрация пред резиденция "Бояна", за да покажат своята загриженост за нашите събратя от другата страна на границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase