Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Големият проблем на тези две години е, че не видяхме стъпки, така че да се промени, да се адаптира здравната система към новите реалности. Това мнение изрази пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.

Опитваме се с овехтяла организация на здравеопазването и чрез нови планове да оправим нещата, заяви Станимир Хасърджиев.

Още по темата

„Истината е, че здравеопазването се нуждае от коренна, дълбока реформа, която да започне тук, сега и веднага“, смята той.

„Кризата я овладяваме с нови заповеди, които се спускат и създават впечатление за хаос, че никой в държавата не знае какво се прави“, изтъкна Станимир Хасърджиев.

Той потвърди, че тенденцията в момента е да се слагат предимно бустерни дози. Известно увеличаване на броя ваксинирани се е наблюдавало след въвеждането на зеления сертификат, но то не е било достатъчно.
Много неща в здравната ни система изплуваха по време на тази огромна здравна, икономическа и обществена криза. Агресията се обостря, коментира Хасърджиев случая с конфликта между лекар от Русенско и Венцислав Ангелов – Чикагото, заради поставена ваксина.

Осъждаме агресията - менталната и вербална агресия, която някои оказват – и противници, и подкрепящи ваксините, подчерта Станимир Хасърджиев.

Относно работната група към премиера, в която да се обсъждат противоепидемичните мерки, която включва и критици на тези мерки, Хасърджиев заяви, че в нея  трябва да има не само медицински експерти, а и представители на граждански организации, защото колкото и да са ни добри медицинските специалисти, те трудно ще направят обществени кампании.

„Продължаваме да не разбираме защо хората не се ваксинират. Продължаваме да не искаме да ги чуем тези, които не се ваксинират и това ще ни помогне отново да катастрофираме челно всеки опит да повишим ваксинационното покритие, докато не разберем къде се корени този проблем. И не започнем да разговаряме въобще с хората в България, не само с тези, които искат или не искат да бъдат ваксинирани“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase