fallback

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров депозира оставката си в Народното събрание
 
"Това е опит на Цацаров да се защити срещу промените, които новото правителство опитва да направи. Той просто изпреварва събитията по далновиден начин. До тази оставка се стигна бързо. Ефективността на комисията беше поставена под сериозен въпрос, ако това състояние беше запазено", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.
 
"Явно има нещо сбъркано, за да се стига непрекъснато до дебат защо тази личност заема тази позиция. Каква е гаранцията, че личността на следващия председател няма да бъде в центъра на дебата? Не се е появил анализ, който да казва защо КПКОНПИ не е ефективна. Трябва да сме наясно къде са недостатъците ѝ. Не може през 2-3 години да разделяме и да събираме държавни органи", каза още Марков.
 
Бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова заяви, че след обжалването на Цацаров индивидуалният административен акт няма да може да влезе в сила.
 
Относно разделянето на КПКОНПИ Маркова каза:
 
"Не виждам драма в това да се раздели дейността на КПКОНПИ. До 2018 г. бяха два органа, имаше две различни комисии. Комисията, ръководена от Филип Златанов, беше станала нарицателно за злоупотреба с власт. В тефтерче той си записваше кого да удари и затова беше подсъдим и осъден условно." 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

Цацаров не искаше да го разделят и не знаеше в кой КОНПИ да се премести. От двете купи сено не можа да избере и си подаде оставката.

17

Анонимен

преди 2 години

Искам да назначат Пацо Шнорхела! Може и шимпанзето Тошко!

16

Киро и Асен

преди 2 години

Ние ще спечелим, защото вече ще можем да си правим каквото си искаме (тоест да крадем) без някой да ни притеснява. Цялата работа в страната оправихме само КПКОНПИ и Гешев останаха да махнем.

fallback