Снимка: БГНЕС

Три приоритета се очертават в плана на министерството на културата - достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, както и опазването и възползването от нашето богато историческо културно наследство. Това стана ясно от думите на министъра на културата Атанас Атанасов, който представи и екипа си - зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Въковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов.

"Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции, имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще. Бъдеще, в което виждам България да заеме своето достойно място на световната карта," заяви министърът.

"Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста, а контекстът за съжаление в момента е леко мрачен", добави той.

Атанасов допълни, че ще разчита на "заразното добро" и, че вярва, че с такава енергия няма как да не може да се промени контекста, който в момента е "леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, COVID кризата.

Коментарът бе по повод въпроса  дали смята да продължи с изключването на политическа партия от офисите й в централата НДК.

"Всички трябва да бъдем ангажирени с тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където й е мястото и да превърнем отношението с нашата мила, родна публика в едно светло и истинско вдъхновяващо общуване", допълни той.

Атанасов обърна специално внимание на отношенията с Република Северна Македония като поясни, че има стремеж към общ културен календар между двете страни и стимулиране на творческия обмен между творците.

Министърът отбеляза още, че е живял на много места, но никога не е прекъсвал връзката си с България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase