Снимка: БГНЕС
fallback

След анализи предстои изготвянето на изцяло нов Закон за устройство на територията /ЗУТ/ в настоящия мандат, каза в Ямбол председателят на парламентарната Комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление Настимир Ананиев.

В коалиционното споразумение са заложени и бързи промени по належащи точки в закона. За целта започват приемни във всички областни градове, на които гражданите да поставят конкретни законови казуси и да посочат пропуски, обясни Ананиев след първата такава среща в Ямбол.

По думите му в комисията има подадени сигнали за "местни феодални модели" - кметът, главният архитект и председателят на Общинския съвет работят в синхрон и не спазват законодателството. Друг пример, според депутата, е незаконно строителство, за което общинското ръководство е наясно, но не предприема абсолютно никакви действия.

Подобни сигнали са подадени от Сливен и Пазарджик. Архитект от Ямбол е сигнализирал, че по действащата Наредба 4 изискванията за високи и ниски сгради са еднакви. Визията на предстоящите законови промени цели облекчаване на бизнеса и премахване на бюрокрацията, отбеляза председателят на парламентарната комисия.

Ананиев добави, че трябва да се върви с конкретни и малки стъпки към децентрализация. В момента има много общини в страната с население, което само фигурира по адресна регистрация, а на практика хората живеят другаде. Броят на жителите е ключов фактор за кандидатстване за европейски средства. Подобряването на живота на хората като качество е възможно само с една добре обмислена регионална политика, коментира депутатът.

Той допълни, че окончателните данни от преброяването на населението в страната ще дооформят картината. Може да бъде въведено ново райониране, с обединяване на общини или области, но това ще се случи след изготвянето на подробни анализи, заяви Настимир Ананиев. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

4epa

преди 2 години

ЩЕ ИМА МАГИСТРАЛИ И МОСТОВЕ И ТУНЕЛИ АМА ДРУГ ПЪТ !!!!!

40

Физиотерапевт

преди 2 години

Настимир ???? Какво ли са мислили когато са го кръщавали? Или местната клюкарка се е изтървала нещо , та са вписали "изтърваното". А този Настимирчо е постоянно в поза наведен и вирнал дупе , разтворил бузи в трепетно очакване. Доживяхме и такъв държавн резил - едно л.а..но в Народното събрание.

39

Анонимен

преди 2 години

След тия меркантилни леваци ще се чудим как да връщаме сегадействащия закон.

fallback