fallback

"Булгаргаз" не изнася евтин газ за Румъния от хранилището в Чирен. Така пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов отговори на появилите се обвинения от министри.

По-рано през седмицата на комисия в Народното събрание енергийният министър Александър Николов заяви, че от българското хранилище е изнасяно синьо гориво за северната ни съседка.

След обвинението на министрите на финансите и енергетиката, че България е изнасяла евтин газ за Румъния от газохранилището ни в Чирен, от Булгаргаз категорично отрекоха.

"Истината е че "Булгаргаз" не изнася газ за Румъния, ние дори нямаме лицензия за изнасяне на газ. А след като в общественото пространство изтече конфиденциална информация за цената на азерския газ", заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов.  

Заради забавянето на интерконекторната връзка с Гърция през Маказа, която трябваше да е готова в края на 2021 година, се бавят и директните доставки на азерски газ. Очаква се трасето да бъде изградено до средата на годината, потвърди премиерът Кирил Петков след среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис - дотогава "Булгаргаз" договаря количествата да влизат през газопоровода през Кулата.

"Ние нямаме изграден газопровод – ние се оказахме в ситуация да не можем да получаваме газа, а същевременно да го заплащаме и успяхме по някакъв начин, дори и с политическа подкрепа да убедим нашите партньори да седнем на масата на преговорите и да доставят на алтернативен газопровод", допълни Николай Павлов.  

Слабото европейско планиране за доставки е довело до драстичния скок в цената на синьото гориво, заяви още Павлов.

Ескалация на конфликта в Украйна няма да застраши доставките на "Газпром" за България, категоричен е Павлов, тъй като те се осъществяват през "Турски поток" и допълни, че количествата в газохранилището в Чирен са достатъчни, за да се поддържа микса за потребителите от руски, азерски и нагнетен газ от Чирен.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Фастер

преди 2 години

Лелеее искам да стане като в Казахстан,ама там има народ ,а тука блеещо месо

19

Анонимен

преди 2 години

До "До 24"Знаехте, че политиката ни беше да построим тръба (без точка за България) на Газпром, да печелят още повече." - ц. Това е политика на про'*** в Брюксел, но де неграмотните и безродни еропеиди да го вденете?!" ______________________ И в същото време, Брюксел е непрекъснато против тръбата на Путин за газ за Сърбия, която ние построихме за 3 милиарда наши БГ пари т.е. Русия си има безплатна тръба, продава си газа на Сърбия, печели, ама било политика на Брюксел... Мисъл малко? Логика?

18

Анонимен

преди 2 години

"Ние нямаме изграден газопровод...", но вие можехте и трябваше да включите в договора с азерите втора, резервна точка за доставка на техния газ. Знаехте, че политиката ни беше да построим тръба (без точка за България) на Газпром, да печелят още повече. Знаехте, очевидно, че ББ не иска да построи този конектор. Как така забравихте за втора точка за доставка в договора с Азербайджан? Това си плаче за разследване...

fallback