Снимка: БГНЕС
fallback

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната. Сред обсъдените теми е и тази за Шенген.

Шенгенското пространство... България от години е изпълнила техническите критерии, но очевидно има недоверие в европейските ни партньори. Корупцията също е поблем. Какъв е планът ви?

Аз съм голям оптимист за Шенген. Смятам, че в момента, в който партньорите от Европа видят, че плановете ни се материализират в реални действия и проявяваме нулева толерантност към корупцията при граничния контрол, че имаме силна антикорупционна стратегия с осезаеми резултати и при изпълнените останали критерии, всичко се свежда до резултатност и доверие в това, че думите ни ще станат реалност. Ако допуснем, че случаят е такъв, ние вече сме започнали дискусии относно скорошното отваряне и преразглеждане на кандидатурата ни. Надявам се, че още при председателството на Франция ще отбележим съществен напредък в това отношение. Убеден съм, че България трябва да бъде в Шенгенското пространство и смятам, че ако в следващите месеци покажем обещаните резултати, това ще донесе правдоподобност на искането ни нашите партньори да признаят напредъка ни.

Тоест, вие очаквате напредък през следващите шест месеца. Поставили ли сте си краен срок, за себе си и за правителството за влизане в Шенгенското пространство?

Първо искам да свършим нашата работа, да покажем резултати и след това да изискваме. Но очаквам европейските ни партньори да подкрепят големия напредък, който бележим с ясното разбиране, че отварянето на Шенгенското пространство за България ще е добър сигнал, че сме успели да изчистим системата тук.

Значи засега няма краен срок?

Надявам се наистина това да стане през следващите 6 месеца – да подновим процеса и да имаме ясен краен срок за влизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

премиерът пред блумберг лп значи директно пред щатското списание , а тука дава интервюта

33

михаал

преди 2 години

Оптимист си, цената е ясна заедно с визите.

32

Анонимен

преди 2 години

На мъже с боядисана коса не вярвам.

fallback