Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът одобри предлаганите от Министерския съвет допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи за тази година.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че заради повишената събираемост има допълните приходи, които са в размер на поне 1,2 млрд. лв. за тази година.

Още по темата
"Предлагаме да се подпомогнат пенсионерите и бизнесът, защото цената на тока расте в цяла Европа", каза той.

Преизпълнението дава възможност допълнително 750 млн. лв. да отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите на всеки пенсионер от 1 януари до 31 юни догодина.

„Добавката и увеличението на пенсиите ще гарантира, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност“, каза Василев.

Отново заради преизпълнението на данъчните приходи НС одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 450 млн. лв. Те ще са за компенсация на високите цени на тока за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

По време на дебата Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че тези средства за фирмите не са достатъчни, защото се очаква в първите три месеца на годината цената да е над 700 лв. за kWh.

„Ще има фалити и те вече се случват, ако не се дадат адекватни компенсации за електроенергията“, предупреди той.

Любомир Каримански от ИТН обясни, че тепърва Министерството на енергетиката ще представи механизма за компенсациите за тока.

Румен Гечев от БСП обясни, че за първи път от 10-12 години НС потвърждава разпределянето на преизпълнението, което е положително.

"Това са възможностите на бюджета и трябва да подкрепим това предложение, за да подпомогнем пенсионерите и бизнеса", посочи той.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase