Снимка: БГНЕС

"Комисиите са конституирани. Това, което "Демократична България" успя да се договори, е, че имаме представител във всяка една от комисиите, като получихме председателските места в Комисията за българите в чужбина. ГЕРБ подкрепиха Костадин Костадинов, което за мен беше странно решение. Но за неин председател беше избрана Антоанета Цонева. Икономическата комисия, която се оглавява от Мартин Димитров и "Вътрешна сигурност" от ген. Атанасов", каза депутатът от "Демократична България" Петър Маринов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него разпределението в комисиите е справедливо.

"Ген. Атанасов никога не е бил част от статуквото, въпреки това беше призивът да си оттегли кандидатурата. Опозицията до голяма степен се страхува, защото може би е един от най-подготвените хора в държавата по темите за сигурността. Но трябва да се предприемат действия, за да можем да скъсаме с този корупционен модел, който беше налаган досега", допълни Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има такъв народ" все пак подкрепиха кандидатурата на ген. Атанасов.

"Коалицията се развива в правилната посока. Има тези договорености, които бяха направени по време на преговорите. По отношение на ИТН - бих казал, че тяхното поведение е малко по-непредсказуемо, но не сме изненадани", подчерта депутатът.

Той самият ще членува в две комисии - икономическата и тази за електронното управление.

"От 2007 година насам бюджетният излишък в края на годината този път ще бъде разпределен от Народното събрание, а не от МС. Народното събрание е органът, който трябва да разпределя бюджетните средства. Тези пари ще бъдат разпределени за подпомагане както на пенсионери, така и на бизнеса. Цената на тока е прекалено висока. Тепърва трябва да се мисли за мерки за тази част от бизнеса, която не може да се справи. С мораториуми проблемите не се решават", коментира Петър Маринов.

По думите му тази година бюджетният дефицит не е толкова голям, колкото беше прогнозиран.

"Диференцирани ставки за ДДС са нож с две остриета. И веднъж отворена тази Кутия на Пандора - всеки, който е с по-добра аргументация, ще посочи защо е важно да получи диференцирано ДДС. Данъчните облекчения не могат да се ползват за подпомагане. Държавата трябва да прецени къде и кой има конкретна нужда, а не да бъде за всички. А малкият бизнес е нужно да бъде оставен да работи", категоричен е народният представител от ДБ.

Попитан дали е необходима комисия, която да разследва машинния вот на последните избори, Маринов отговори: Това бяха три загубени часа, истинската цел беше дискредитиране на машинния вот. И това, което наблюдавахме, е един доста добър урок по демагогия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase