Снимка: архив, БГНЕС

„Това, което виждам към момента, е, че ще се наблегне предимно на икономическите и финансовите ползи от това България и Северна Македония да се разберат, но в края на тези преговори ще дойде отново темата за историята, която ние, българите, компромисно до голяма степен наричаме обща история, защото вече сме приели, че Северна Македония е суверенна държава, но не можем да се откъснем от факта, че там се е проливала българска кръв, че ние сме се борили за тези земи.“ Това каза пред БНР Марая Цветкова от Студентския клуб на политолога в СУ „Св. Климент Охридски”.

Още по темата

Цветкова е на мнение, че компромис трябва да направи РСМ, която кандидатства за членство.

„В момента вече е явно и за най-големите еврооптимисти, че ЕС е изправен пред множество кризи, които следва да бъдат решени във възможно най-кратък срок. Аз си мисля, че дори България да премахне своето вето за началото на преговорите, някоя друга държава ще каже „не“. Ако щете една Франция, ако щете една Нидерландия. България изнася тежестта на това решение по доста разбираем начин за останалите държави, но те лицемерничат спрямо България, защото и други биха казали „не“ със сигурност,“ смята Марая Цветкова.

С идването на новото правителство в Северна Македония се изостриха очакванията да се случи желаната от тях промяна по отношение на българската линия и ветото, което България налага, отбеляза политологът.

„Когато една държава претендира да бъде суверенна такава, тя не може да разчита изцяло на натиск от Европейския съюз и съответно от техните партньори в САЩ. България е страна, която винаги е помагала на Северна Македония. Те разчитат на това тези усилия да бъдат направени от другите, тоест България да падне под някакъв натиск, външен натиск. Вместо да изработят работеща стратегия спрямо българската държава,“ каза експертът.

Според един от постулатите в ЕС, когато кандидатстваш за членство, ти трябва вече да си изчистил проблемите в собствения си двор, подчерта Марая Цветкова. Според нея в Скопие това не се разбира много добре.

„Ако Европейският съюз научи нещо от България, това е, че корупцията се бори преди влизане в този съюз. Няма механизми, които да я ликвидират постфактум и това го виждаме“, подчерта Цветкова. По думите ѝ РСМ трябва да се учи от нашите грешки и нито една държава от Западните Балкани не е готова за членство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase