Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Кабинетът е съставен по нов начин с нов тип преговори, с достатъчно добре разписано споразумение, така че имаме основание да очакваме нови политики и действително да видим нова ситуация в положителен смисъл", заяви политологът проф. Мария Пиргова пред "България сутрин".

На извънредно заседание Народното събрание гласува коалиционния кабинет "Петков". Какво да очакваме от новите управляващи?

"Какво ще се случи, ще стане ясно след първите 3 месеца", прогнозира политологът проф. Румяна Коларова и подчерта, че заявените от новото правителство реформи трябва да започнат веднага.

Още по темата
"Това, че има кризи, не означава, че не могат да се правят реформи – точно обратното. Големият им проблем са реформи в условията на декларирано намаляване на администрация. Не можеш да правиш реформи и да мислиш за ефективно управление, като говориш за съкращаване на администрацията – това блокира възможността да се правят реформи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова обаче, държавната администрация ще трябва да заработи "по нов начин и с патоса на новото правителство".

"На средно и по-ниско ниво надали ще има съкращения, защото това е работещата част част на администрацията", изтъкна политологът.

По думите ѝ кабинетът "Петков" "се заема с конкретни неща, които засягат живота" – на първо място стои регулацията на цените в електроенергията, на второ – мерки против Ковид кризата, след това – детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни.

"Всяко едно от новите правителства имаше управленска програма, дори по-конкретна. Но това правителство има подкрепа на малка част от избирателите заради ниската избирателна активност – управляващата партия има едва 600 хил. гласа", посочи проф. Коларова и набеляза слабите места в кабинета "Петков":

"На първо място са "Зелените" с техния властолюбив лидер, както и несъвместимостта на "Зелената сделка" с малка България. На второ място са самите министри, които нямат опит. Същевременно как администрацията да е лоялна, като има заявка за 15% съкращение? ", смята тя.

Според проф. Пиргова контролът на тази власт ще се упражнява от Народното събрание и парламентарните комисии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase