Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Радваме, че преди изборите и по време на предизборната кампания нашите колеги от „Продължаваме промяната“ продължиха и извадиха нови детайли за теми, които ние бяхме извели в парламента – за магистралите, за ББР, за хазарта и други теми на яростна и нечувана за европейските ширини корупция. Това заяви по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

Така че най-важната задача на новата коалиция е наистина да смени модела и България да тръгне по един нов европейски път, заяви той.  

„Като гражданин адмирирам, че основната задача на правителството е нулева корупция. За България това е въпрос на живот и смърт, защото са достигнати нечувани нива на корупция“, каза още Гечев.

Според него успехът на новото правителство зависи от това как четирите партии ще се сработят в парламента и в правителството. „Когато има национална цел, когато нашите играчи са обединени, те имат шанс за успехи. И обратно, ако се продължи с раздорите или ако се поддаде коалицията на външен натиск и всяване на изкуствено различие, тогава ще има и проблеми“, коментира той.

Депутатът посочи, че в коалиционния текст е записано, че България запазва ядрената си енергетика и предстои външна оценка къде ядрените мощности да бъдат построени – дали да се завърши „Белене“ или да се разшири площадката на „Козлодуй“.

„Ние ще продължим да настояваме и сме сигурни, че този международен одит ще потвърди правилността на нашето решение. ЕС потвърди, че ядрената енергетика и природният газ влизат в Зелената сделка – нещо, което БСП защитава от над 10 години. Така че имаме всички шансове и ще направим всичко възможно да довършим проекта „Белене“, каза още той.

Гечев изтъкна, че коалицията се е съгласила с БСП минималната работна заплата да стартира от 700 лв. и да продължава да расте през следващите години, а в областта на образованието - да има един или два учебника и да се направи пълен преглед на съдържанието им.

„БСП има много ясна позиция по еврото и сме много доволни, че в споразумението остана това, за което настоявахме – една година преди датата на влизане на България в Еврозоната БНБ и Министерството на финансите да представят конкретен и задълбочен икономически анализ какви ще бъдат ефектите върху отделните сектори на икономиката, върху износа и вноса, върху доходите и спестяванията на хората. България ще се присъедини към Еврозоната само ако преминаването към еврото стане действащия фиксиран курс – да няма промяна в смяната на лева към еврото и да няма опасност за спестяванията на гражданите“, заяви Гечев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase