Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков, кандидат за премиер от "Продължаваме промяната".

Неговата формация ще управлява заедно с БСП, Има такъв народ и Демократична България.

Още по темата
"В изпълнение на Конституцията на Република в България и в съответствие с резултатите на изборите на 47-о Народно събрание, ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на кабинет", заяви Румен Радев.

"Върху вас пада отговорността да реформирате управлението, да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисието от държавата", обърна се Радев към кандидат-премиера Петков.

"Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни промени още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за законността в България", предупреди президентът.

Той изрази надежда, че коалиционното управление ще чуе гласът на народа, който иска законност.

"Битката с бедността и отстояването на нългарските национални интереси навън са другите основни задачи", заяви още Румен Радев.

"За мен е чест и огромна отговорност, да получа тази папка от вас", заяви номинираният за премиер Кирил Петков, който върна веднага изпълнения мандат с имената на министрите и състава на кабинета.

"Вие започнахте промяната, време е да довършим работата до край", обърна се Петков към президента.

"Време е българският народ да почувства, че управниците са близо до него. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да имат справедливи старини. Ще вкараме всичките си усилия не само ние, цялата коалиция, обещанията и надеждите да станат реалност. Искам да ви върна директно проектосъстава на Министерски съвет. От този момент ние няма да губим ден и час, заяви Кирил Петков връщайки папката със състав и структура на бъдещето правителство.

Очаква се от 13.00 часа в сградата на Народното събрание "Продължаваме промяната" да представи структурата и състава на Министерския съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар