Снимка: БГНЕС

"Единственият проблем при нас е липсата на компонент за качество. Не знам дали ще бъда министър в правителството на Кирил Петков.

Кирил Петков и Асен Василев ме помолиха да помогна в подготовката. Не съм се чувал с тях последните 10 дни",  каза министърът на образованието проф. Николай Денков пред БНТ.

Учителите трябва да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, коментира още той.  

Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма. Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат - те трябва да бъдат в класните стаи, заяви министърът.

Той коментира новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в сила от 15 декември - според тях ще се учи присъствено ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Според просветният министър целта е "да има повече деца в класните стаи", защото всички от образователния сектор са единодушни, че "колкото повече деца в класната стая, толкова по-добре".

В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите - 63%. Министърът поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase